A.B. House / Andreescu & Gaivoronschi

first_imgCopyAbout this officeAndreescu & GaivoronschiOfficeFollowProductsWoodGlassBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesTimișoaraHousesRomaniaPublished on August 15, 2013Cite: “A.B. House / Andreescu & Gaivoronschi” 15 Aug 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogShowershansgroheShower MixersVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ Abstract EarthPartitionsSkyfoldMarkerboard Finish for Folding WallsPanels / Prefabricated AssembliesKingspan Insulated PanelsInsulated Wall Panels – Designwall R-seriesWoodBruagRoom Acoustics – Interior Cladding PanelsEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMBricksNelissenSpecial Bricks – Slips and HalvesCeramicsTerrealTerracotta cladding in Le TrèfleEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEASideboardsUSMLow Shelving – HallerTable LampsLeds-C4Lighting – ElampMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/415319/a-b-house-andreescu-and-gaivoronschi Clipboard Save this picture!© Ovidiu Micsa+ 37 Share Houses “COPY” “COPY” Year:  2013 2013 CopyHouses•Timișoara, Romania A.B. House / Andreescu & Gaivoronschi Romania ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/415319/a-b-house-andreescu-and-gaivoronschi Clipboard Year:  A.B. House / Andreescu & GaivoronschiSave this projectSaveA.B. House / Andreescu & Gaivoronschi Architects: Andreescu & Gaivoronschi Area Area of this architecture project photographs:  Ovidiu MicsaPhotographs:  Ovidiu MicsaSave this picture!© Ovidiu MicsaText description provided by the architects. The house is built in a residential area in the north of Timisoara, Romania. Nearby, there is another Andreescu & Gaivoronschi house designed 13 years ago, which developed the same idea of a “house on a house”. It has to do with social phenomena typical for Italy and Greece, where young members of the family live with the parents. This coexistence was sincerely expressed in both cases: the “young house” on the “old” one. Save this picture!© Ovidiu MicsaWood means youth and freshness, whereas stone has to do with the roots, the passing of time. The result is a wooden house on a bigger stone house. Save this picture!© Ovidiu MicsaMore than that, this juxtaposition has to do with a public/private dialectic. Stone, solid walls “defend” and close a little the private area. In A.B. house, this character of fence house is equilibrated by the subtraction of a typical traditional “grey” space of public/private interaction at the entrance. Behind the house, the theme of intermediary it is represented by the patio and the covered terrace, “the outside eating room”. Save this picture!© Ovidiu MicsaInside the house there is a two direction topology: the horizontal one, of the parents’ area, which embraces also the patio; and the vertical one which juxtaposes the spaces of the “two houses”. This juxtaposition also occurs in the living room area, where a typical “raum-plan” pattern is developed. Save this picture!© Ovidiu MicsaThe living room is developed as a “theatre” which can be observed from different levels. There is also a private part, on the first floor, similar to the “women’s room” in traditional oriental dwellings – a space from where you can observe but not be observed. It is a space for a future library, a space for smoking. Save this picture!© Ovidiu MicsaThe apartment contained in the wooden house from above is enough for a young couple. The inside/outside relation is also developed here, without dismantling the unity of the box: an intermediary space to the south behind wooden louvres, a thin balcony to the west, to observe the atrium and the dawn and a vertical incision to the east, to mirror the rising sun. Save this picture!First Floor PlanProject gallerySee allShow lessBlue Hills House / la SHED architectureSelected ProjectsSTUDIOKCA’s ‘Head in the Clouds’ Pavilion Opens in NYCArchitecture News Share Projects Area:  300 m² Area:  300 m² Year Completion year of this architecture project ArchDailylast_img read more